Tahliye Taahhüdü Nasıl İptal Edilir?

Tahliye Taahhüdü Nasıl İptal Edilir?

Uygulamada kira sözleşmeleri yapılırken, kiracılara kira sözleşmesi ile beraber “tahliye taahhütnamesi” adı verilen bir belge de imzalatılır. Tahliye taahhüdünün amacı, kira süresinin dolması halinde, kiracının başka bir işleme gerek kalmaksızın kiralanan taşınmazı boşaltmasıdır. Borçlar Kanunumuza göre, geçerli bir tahliye taahhüdünden bahsedebilmek için birtakım şekil şartları gerekir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde tahliye taahhüdü geçersizdir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 1. fıkrasına göre;

“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamış ise kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”

Tahliye Taahhüdünün Geçerlilik Şartları Nelerdir?

  • Tahliye taahhüdünün yazılı olması gerekir. Yazılı olarak verilmeyen tahliye taahhüdü geçersizdir. Tarafların kendi aralarında imzalaması yeterli olup noterde düzenlenmesi ya da onaylanması şart değildir. Ancak ispat kolaylığı açısından tahliye taahhüdünün noterde düzenlenmesi ya da onaylanması daha doğrudur. Zira kiracı belirlenen tarihte kiralananı tahliye etmediği takdirde, kiraya veren icra takibi ya da tahliye davası açacaktır. Bu aşamada kiracı, böyle bir taahhüdün verilmediğini, taahhüt tarihinin kiraya veren tarafından anlaşmaya aykırı doldurulduğunu ya da taahhüdü özgür irade ile vermediği gibi iddialar öne sürebilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için noter kanalıyla onaylanan ya da bizzat noter tarafından düzenlenen tahliye taahhütleri amacına daha fazla hizmet etmektedir.
  • Tahliye taahhüdü kiracı tarafından bizzat ya da yetkilendirdiği bir vekil aracılığıyla imzalanmalıdır. Kiracı ile aynı evde oturan eşi, anne babası veya çocuklarının verdiği tahliye taahhüdü geçersizdir.
  • Tahliye tarihi anlaşılabilir olmalıdır. Örneğin 01/01/2020 gibi. Yargıtay kararlarına göre; tarihi açık bir biçimde belirtilmeyen tahliye taahhüdü geçersizdir.
  • Serbest irade ile tahliye taahhüdü verilmelidir. Hata ya da hile veya kiracının zor durumundan faydalanarak imzalatılan tahliye taahhütleri geçersizdir.
  • Tahliye taahhüdü kiralananın tesliminden sonra imzalanmalıdır. Uygulamada tahliye taahhütlerinin çoğu kira sözleşmesi ile aynı anda imzalatılmaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre; kiralanan taşınmazın tesliminden önceki bir tarihte imzalatılan tahliye taahhüdü geçersizdir. Tahliye taahhüdünün noterde düzenlendiği durumlarda tarihe itiraz edilemez.
Tahliye Taahhüdüne Dayalı İcra ve Dava Yolu

 

Kiracı, taahhüt ettiği tarihte kiralanan taşınmazı boşaltmaz ise kiraya veren, 1 ay içerisinde icra takibi açabileceği gibi tahliye davası da açabilir. 1 ayın başladığı süre taahhüt tarihidir. Sürenin dolması halinde kiraya veren artık icra takibi başlatamaz, tahliye taahhüdüne dayalı dava açması gerekmektedir.

Kira sözleşmesi ve Gayrimenkul Hukuku ile ilgili davalar için, Adana ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et