Evlenen kadın işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evlilik tazminatı nedir? Şartları Nelerdir? 1475 Sayılı Kanun’un 14/e bendine göre; Kadın işçiler, evlenme sebebiyle işten istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak kadın işçilerin, halk arasında “evlilik tazminatı” olarak adlandırılan bu parayı alabilmeleri için kanun birtakım şartlar aramıştır.
Evlilik Tazminatının Şartları Nelerdir?
- Kadın işçinin işyerinde çalıştığı toplam süre en az 1 yıl olmalıdır. Bu kural genel olarak kıdem tazminatına hak kazanmanın başlıca kuralıdır. 1 yılı doldurmayan kadın işçinin, evlilik sebebiyle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanamaz.
- Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işverene başvuru yapılmalıdır. Evlilik tarihi ile kastedilen düğün merasimi tarihi değil, resmi nikahın yapıldığı tarihtir. Bu süre hak düşürücü süre olup, 1 yıl geçtikten sonra bu sebebe dayanarak istifa edilmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
- Noterden onaylı dilekçe ile işverene başvuru yapılmalıdır. Noter onayı şart olmamakla beraber daha sonra işverenin, dilekçenin eline ulaşmadığı şeklindeki savunmalarını bertaraf etmek adına daha sağlıklıdır. Dilekçeye evlilik cüzdan fotokopisi de eklenmelidir.
Başka İşyerinde Çalışabilir mi?
Çalışma özgürlüğü Anayasa ile hak ve güvence altına alınmıştır. Çalışma özgürlüğünün kısıtlanamayacağı, istifa eden kadın işçinin başka işyerinde çalışmasında yasal bir engel olmadığı, yerleşik Yargıtay içtihatları ile de sabittir. Bu sebeple evlenerek kıdem tazminatını alan kadın işçi başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir. Aksi yöndeki beyanlara itibar edilmemelidir.
Boşandığı Eşi ile Yeniden Evlenen İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
İş Kanunu’nda buna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak uygulamada bazı işçiler, kıdem tazminatını alabilmek adına bu yola başvurabilmektedir. Bu durum suistimale açık hale geldiğinden dolayı Yargıtay’a göre; somut olayın özelliğine bakılarak, her durum kendi içinde değerlendirilmelidir. Kanuna karşı hilenin söz konusu olduğu durumlarda işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Evlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?
Evlilik sebebiyle istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır ancak ihbar tazminatına pekala hak kazanamaz. Çünkü ihbar tazminatı, iş akdini ihbar önellerine uymayarak fesheden tarafın, karşı tarafa ödediği tazminattır. Ancak evlilik nedeniyle iş akdinin feshi durumunda, sözleşmeyi fesheden işveren değil işçidir.
İşçi ihbar tazminatına hak kazanamayacağı gibi işverene ihbar tazminatı ödemekle de yükümlü değildir.
Evlenerek İstifa eden İşçi İşsizlik Maaşına Hak Kazanır mı?
4447 Sayılı Kanun’a göre; istifa eden işçilerin işsizlik maaşına hak kazanmaları mümkün değildir. Evlilik tazminatı alabilmek adına işçinin işten istifa ederek ayrılması gerekmektedir. Bu sebeple işsizlik maaşı da bağlanmayacaktır.
Büromuz Kıdem tazminatı ve diğer İş hukuku davaları ile ilgili Adana ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz. Adana avukat.