5651 Sayılı Kanun ile sanal ortamda; kişilik haklarının ihlali, özel hayatın gizliliği ve bazı suçların işlenmesine karşı güvence oluşturulmuştur. İçeriğin kaldırılması ve internet sitesine erişimin engellenmesi kararı ceza muhakemesi kapsamında koruma tedbiri olarak değerlendirilmekte olup, daha önceki yazımızda detaylı olarak anlatılmıştır. Bu yazıda ise erişimin engellenmesi kararına itiraz konusuna değinilecektir.
Erişimin Engellenmesi Kararına itiraz Hakkı
Koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesine ilişkin karara, Bilgi ve Teknoloji Kurumu tarafından ve Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ilgililer tarafından itiraz edilebilir. İlgili kavramına, erişimin engellenmesi dolayısıyla menfaati ihlal edilen herkes dahildir. Örneğin; internet sitesine erişimin engellenmesi durumunda sadece internet sitesinin yer sağlayıcısı tarafından değil internet sitesinin kullanıcıları tarafından da itiraz edilebilecektir. Zira kullanıcıların menfaati de bu suretle ihlal edilmiştir.
Erişimin Engellenmesine İtiraz Merci
Erişimin engellenmesi ceza muhakemesi bağlamında bir koruma tedbiridir. Dolayısıyla erişimin engellenmesi kararına itiraz da ceza muhakemesi hükümlerine göre yapılmalıdır. Erişimin engellenmesi kararına itiraz merci, kararı veren makam ve aşamaya göre değişkenlik göstermektedir.
Dava açılmadan önce; Cumhuriyet Savcısı veya Sulh Ceza Hakimi tarafından soruşturma aşamasında erişimin engellenmesi kararı alınmış ise; Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilerek erişimin engellenmesi kararı kaldırılabilir. İtirazı kendisini numara ile takip eden Sulh Ceza Hakimliği inceler. Örneğin, Adana 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin erişimin engellenmesine ilişkin kararına yapılan itirazı, Adana 2. Sulh Ceza Hakimliği inceleyecektir.
Eğer oluşan suç sebebiyle ceza davası açılmış, dolayısıyla kovuşturma aşamasında erişimin engellenmesi kararı alınmış ise; kararı veren makama bakmak gerekir. Erişimin engellenmesi kararını Sulh Ceza Hakimliği vermiş ise, yargı çevresinde bulunan Asliye Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunulmalıdır.
Erişimin engellenmesi kararı Asliye Ceza Mahkemesi hakimi tarafından verilmiş ise, yargı çevresinde bulunan ağır ceza mahkemesince yapılan itiraz incelenir. Erişimin engellenmesi kararı Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ya da mahkemesi tarafından verilmiş ise, numara olarak kendisini izleyen ağır ceza mahkemesi, o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi varsa, en yakın ağır ceza mahkemesince itiraz incelenir.
Erişimin Engellemesine İtiraz ve BTK
15 Temmuz 2016 tarihinden önce TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili idi. Ancak bu tarihten sonra yayınlanan KHK ile TİB’in yetkileri BTK (Bilgi Teknoloji Kurumu)’ya devredilmiştir. BTK bazı durumlarda erişimin engellenmesine karar verebilmektedir.
İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında bir suç var ise; içerik ve yer sağlayıcısının yurtdışında bulunması halinde BTK’da erişimin engellenmesine karar verebilir.
İçerik ve yer sağlayıcısı yurt içinde bulunsa dahi; Çocukların cinsel istismarı, Müstehcenlik ve Fuhuş suçlarını barındıran siteler için erişimin engellenmesi kararını BTK’da verebilir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal eder nitelikte bir yayının olması halinde, gecikmesinde sakınca bulunması durumunda BTK tarafından da yayının kaldırılması sağlanabilir. ) BTK kararı yirmi dört saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur.
Eğer BTK kararı hakim onayına sunulmamış ise idari işlem olarak kabul edilir ve itiraz edilemez. BTK’nın erişimin engellenmesi kararı ile menfaati ihlal edilen ilgililer idari işlemin iptali davası açabileceği gibi erişimin engellenmesi halinde maddi bir zarar var ise tam yargısı da açılabilir.
Eğer BTK kararı hakim onayına sunulmuş ise; kararı onaylayan makama erişimin engellenmesine itiraz edilebilir.
Erişimin Engellenmesine İtiraz Süresi
Erişimin engellenmesi kararına itiraz için ceza muhakemesinde öngörülen sürelere bakılması gerekir. Buna göre; itiraz süresi kararın tebliğinden veya öğrenilmesinden itibaren 7 gündür.
Erişimin engellenmesi yani internet sitesinin kapatılması ve internet sitesinin kapatılmasına itiraz etmek görüldüğü üzere birçok detay barındırır. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.