Tahliyesi İstenen Taşınmazda Üçüncü Kişinin Oturması
Kiraya veren kiracısını taşınmazdan tahliye ettirebilmek için sulh hukuk mahkemelerinde tahliye davası açabileceği gibi ilamsız icra yolu ile tahliye de talep edebilir. Uygulamada genel olarak icra takibi yoluna gidilmektedir. İcra yoluyla taşınmazın tahliyesinde takip borçlusu, kira sözleşmesini imzalayan kiracıdır. Ancak kiracı ölmüş ise aynı konutta oturan mirasçılarına karşı takip başlatılır. Takipten önce kiracı ölmüşse mirasçılarına karşı takibe devam edilemez. Tahliye aşamasında; karşılaşılan sorunlardan biri de, taşınmazda kira sözleşmesinin taraflarına yabancı olan üçüncü kişilerin oturmasıdır. Kiralanan Taşınmazda Üçüncü Kişi Oturuyorsa Tahliye Nasıl Sağlanır? Taşınmazda oturan kişi kira sözleşmesinin tarafı olmayıp tamamen farklı bir kişi ise, oturmasını haklı kılacak resmi bir belge …
Boşanma Davalarında Adli Yardım
Adli Yardım Talepli Dava Nasıl Açılır? Adli yardım nedir? Adli yardım başvurusu nereye yapılır? Adli yardım şartları nelerdir? Adli yardım; maddi durumu iyi olmayan kişilerin dava açması halinde, bu davanın harç ve masraflarının geçici olarak Devlet tarafından ödenmesidir. Adli yardım hak arama hürriyetinin teminatı olarak 6100 Sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. Adli yardım iki şekilde uygulama alanı bulur: İlk olarak, maddi durumu yetersiz olan kişiler, bulundukları ilin Barosunun adli yardım merkezinden avukat talep edebilir, avukatlık ücreti kişi tarafından değil Devlet Hazinesinden ödenir. Barolar başvuran kişilerden maddi durumun iyi olmadığına, geçimini sağlamakta zorlandığına ve üzerine kayıtlı taşınır taşınmaz mal olmadığına dair evraklar isteyecektir. Evraklar …
Boşanma Davalarında Ortak Velayet
Boşanma Davalarında Ortak Velayet Nedir? Velayet hakkı, anne ve babanın çocuklar üzerindeki hak ve sorumluluğu anlamına gelmektedir. Medeni Kanunumuza göre; eşler velayet hakkını birlikte kullanırlar. Ancak taraflar boşanmış ise veya haklarında ayrılık kararı verilmiş ise, hakim velayeti eşlerden birine verir. Medeni Kanun’da esas olarak “ortak velayet” durumu düzenlenmemiştir. Ancak uluslararası sözleşmeler sebebiyle, her ne kadar kanunda yer almasa da ortak velayet mümkün ve uygulanabilir hale gelmiştir. Ortak Velayet Nedir? Ortak velayet; velayet hakkının kapsamına giren hak, yetki ve sorumlulukların anne ve baba tarafından müşterek paylaşılması anlamına gelmektedir. Ortak velayet anlaşmalı boşanma davaları için daha uygulanabilir niteliktedir. Çünkü çekişmeli boşanma …
Hizmet Tespit Davası, Şartları, Tarafları, İspatı
Hizmet Tespit Davası Nedir? Hizmet tespit davası, sigorta bildirimi yapılmaksızın ve sigorta primi yatırılmaksızın çalıştırılan işçilerin, geriye dönük olarak sigortalı olabilmesi için açılan davadır. Her ne kadar sosyal güvence hakkı anayasal bir hak ise de, günümüzde hala bazı işverenler işçiyi sigortasız olarak çalıştırabilmektedir. Sigortasız olarak çalışan işçiler; işten çıkarılma korkusu yaşadıkları için, çalıştığı süre içerisinde hizmet tespit davası açamamaktadır. Ancak sigortasız çalışan işçiler, işten ayrıldığı tarihten itibaren hizmet tespit davası açarak geriye yönelik sigorta primlerinin işverence ödenmesini sağlayabilir. Hizmet tespit davası 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiştir. Hizmet tespit davası açabilmek için bazı şartların gerçekleşmesi …
Evlenen Kadın İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Evlenen kadın işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evlilik tazminatı nedir? Şartları Nelerdir? 1475 Sayılı Kanun’un 14/e bendine göre; Kadın işçiler, evlenme sebebiyle işten istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak kadın işçilerin, halk arasında “evlilik tazminatı” olarak adlandırılan bu parayı alabilmeleri için kanun birtakım şartlar aramıştır. Evlilik Tazminatının Şartları Nelerdir? Kadın işçinin işyerinde çalıştığı toplam süre en az 1 yıl olmalıdır. Bu kural genel olarak kıdem tazminatına hak kazanmanın başlıca kuralıdır. 1 yılı doldurmayan kadın işçinin, evlilik sebebiyle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanamaz. Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işverene başvuru yapılmalıdır. Evlilik tarihi ile kastedilen düğün …
İşyeri Devrinin İşçi Alacaklarına Etkisi
İşyerinin devri 4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. İşyerinin devri, işyerinin tamamının veya bir bölümünün, bir hukuki işleme dayalı olarak bir başka işverene devredilmesi anlamına gelir. İşyerinin devri halinde, işyerinde çalışan mevcut işçilerin iş sözleşmeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın yeni işverene geçmektedir. İşyerinin devri durumunda işçinin rızası aranmaz. İşyeri devri, iş sözleşmesinin devri ve işçi nakli ile zaman zaman karıştırılmaktadır. İş sözleşmesinin devri; bir işçinin başka bir işyerinde ve başka bir işverene bağlı olarak çalışması için sözleşmesinin devri anlamına gelir. İş sözleşmesinin devri yapılır iken işçinin rızası alınmak zorundadır, ancak işyerinin devri halinde işçinin rızasının alınmasına gerek yoktur. İşçi nakli …
Boşanma Davalarında Karşı Dava
Karşı Dava Nedir? Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Karşı davanın davacısı, asıl davanın davalısı iken; karşı davanın davalısı ise asıl davanın davacısıdır. Karşı dava 6100 Sayılı HMK 132. Maddesinde düzenlenmiştir. Boşanma davalarında nafaka, tazminat ve velayet gibi durumlar için hakim kusur araştırması yaparak karar vermektedir. Davacının kendi savunmalarını öne sürmesine karşılık, karşı davacı da karşı dava dilekçesi ile kendi savunmasını yapabilir. Örneğin, davacı terk sebebiyle boşanma davası açmış ise, karşı davacı yani esas boşanma dosyasının davalısı davacının kendisini aldattığını ileri sürebilir. Karşı Dava Şartları Nelerdir? …
Tahliye Taahhüdü Nasıl İptal Edilir?
Uygulamada kira sözleşmeleri yapılırken, kiracılara kira sözleşmesi ile beraber “tahliye taahhütnamesi” adı verilen bir belge de imzalatılır. Tahliye taahhüdünün amacı, kira süresinin dolması halinde, kiracının başka bir işleme gerek kalmaksızın kiralanan taşınmazı boşaltmasıdır. Borçlar Kanunumuza göre, geçerli bir tahliye taahhüdünden bahsedebilmek için birtakım şekil şartları gerekir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde tahliye taahhüdü geçersizdir. Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamış ise kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.” …
Boşanmış Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir mi?
Boşanmış Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir mi? Günümüzde boşanmaların artması ile beraber, çocuk üzerindeki velayet hakkının kapsamı da tartışılır hale gelmiştir. Evlilik birliği içerisinde doğan çocuğun soyadı, ailenin dolayısıyla babanın soyadıdır. Peki evlilik birliği boşanma ile sona erdiği takdirde, velayet kendisinde olan boşanmış anne çocuğa kendi soyadını verebilir mi? Velayet; anne ve babanın çocuk üzerindeki yönetim ve temsil etme hakkıdır. Velayet evlilik birliği içerisinde anne ve baba tarafından birlikte kullanılır. Ancak anne babanın boşanması halinde çocuğun menfaati göz önünde bulundurularak, velayet hakkı taraflardan birine verilmektedir, ortak velayet hükümleri saklıdır. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise …