Boşanma Davalarında Adli Yardım
Adli Yardım Talepli Dava Nasıl Açılır? Adli yardım nedir? Adli yardım başvurusu nereye yapılır? Adli yardım şartları nelerdir? Adli yardım; maddi durumu iyi olmayan kişilerin dava açması halinde, bu davanın harç ve masraflarının geçici olarak Devlet tarafından ödenmesidir. Adli yardım hak arama hürriyetinin teminatı olarak 6100 Sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. Adli yardım iki şekilde uygulama alanı bulur: İlk olarak, maddi durumu yetersiz olan kişiler, bulundukları ilin Barosunun adli yardım merkezinden avukat talep edebilir, avukatlık ücreti kişi tarafından değil Devlet Hazinesinden ödenir. Barolar başvuran kişilerden maddi durumun iyi olmadığına, geçimini sağlamakta zorlandığına ve üzerine kayıtlı taşınır taşınmaz mal olmadığına dair evraklar isteyecektir. Evraklar …
Boşanma Davalarında Ortak Velayet
Boşanma Davalarında Ortak Velayet Nedir? Velayet hakkı, anne ve babanın çocuklar üzerindeki hak ve sorumluluğu anlamına gelmektedir. Medeni Kanunumuza göre; eşler velayet hakkını birlikte kullanırlar. Ancak taraflar boşanmış ise veya haklarında ayrılık kararı verilmiş ise, hakim velayeti eşlerden birine verir. Medeni Kanun’da esas olarak “ortak velayet” durumu düzenlenmemiştir. Ancak uluslararası sözleşmeler sebebiyle, her ne kadar kanunda yer almasa da ortak velayet mümkün ve uygulanabilir hale gelmiştir. Ortak Velayet Nedir? Ortak velayet; velayet hakkının kapsamına giren hak, yetki ve sorumlulukların anne ve baba tarafından müşterek paylaşılması anlamına gelmektedir. Ortak velayet anlaşmalı boşanma davaları için daha uygulanabilir niteliktedir. Çünkü çekişmeli boşanma …
Boşanma Davalarında Karşı Dava
Karşı Dava Nedir? Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Karşı davanın davacısı, asıl davanın davalısı iken; karşı davanın davalısı ise asıl davanın davacısıdır. Karşı dava 6100 Sayılı HMK 132. Maddesinde düzenlenmiştir. Boşanma davalarında nafaka, tazminat ve velayet gibi durumlar için hakim kusur araştırması yaparak karar vermektedir. Davacının kendi savunmalarını öne sürmesine karşılık, karşı davacı da karşı dava dilekçesi ile kendi savunmasını yapabilir. Örneğin, davacı terk sebebiyle boşanma davası açmış ise, karşı davacı yani esas boşanma dosyasının davalısı davacının kendisini aldattığını ileri sürebilir. Karşı Dava Şartları Nelerdir? …
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak görülebileceği gibi anlaşmalı boşanma davası olarak da görülebilir. Anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanmaya kıyasla çok daha kısa sürede sonuçlandığı için tercih sebebi olabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler ve müşterek çocuklar boşanmanın yıpratıcı etkisine daha az maruz kalmaktadır. Anlaşmalı boşanmak için eşlerin en az 1 yıl evli olmaları ve boşanma ile boşanmanın fer’isi niteliğinde bulunan nafaka, maddi manevi tazminat ve velayet gibi konularda uzlaşıya varmaları gerekir. Eşlerin mal paylaşımı konusunu ise, boşanma sürecinde psikolojik sıkıntı yaşadıkları için; anlaşmalı boşanma protokolünde ya hiç düzenlemedikleri ya da yanlış düzenledikleri görülmektedir. Bu hatanın sebebi bazen …
Yardım Nafakası Nedir? Yardım Nafakası Şartları Nelerdir?
Yardım Nafakası Nedir? Yardım nafakası, yardıma muhtaç olan aile bireyinin, diğer aile bireylerinden talep edebileceği nafakadır. Yardım nafakası; toplumun temel yapı taşı olan ailenin, birbirine karşı olan maddi sorumluluğudur. Yardım nafakası sadece belli aile bireylerinden talep edilir. Bunlar: altsoy (çocuk, torun gibi), üstsoy (anne, baba, büyükanne, dede gibi) ve kardeşlerdir. Türk Medeni Kanun’un 364. Maddesi uyarınca; “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.” Yardım Nafakası Kimlerden Talep Edilebilir? Yardım nafakası; Altsoydan Üstsoy, Kardeşlerden talep edilebilir. Evlatlık ile evlat edinenin de birbirlerine karşı yardım nafakası yükümlülüğü vardır. Yardım Nafakası Şartları Nelerdir? …
Cezaevinde Olan Eşin Nafaka Ödeme Yükümlülüğü
ÖZET : Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminatın az olduğu, davalı erkeğin cezaevinde tutuklu veya hükümlü olması, tedbir ve iştirak nafakası ile sorumlu tutulmamasını gerektirmediği. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/223 E., 2019/849 K. “İçtihat Metni” MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi VASİ : … DAVA TÜRÜ : Boşanma Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından, tazminat miktarları ve reddedilen …
Boşanma Davasında Tarafların Kusurları Somutlaştırılmalıdır
ÖZETİ : Açılan Boşanma Davasında Tarafların Kusur Sebepleri Somutlaştırılmadığı, Mahkemece Gerekçesiz Olarak Karar Verildiği. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2018/3222 E. , 2019/2070 K. “İçtihat Metni” MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi DAVACI-DAVALI : … DAVALI-DAVACI : … DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma – Ziynet Alacağı Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın tarafından; kusur belirlemesi, tazminat taleplerinin reddi, nafakanın miktarı ve ziynet alacağı yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 04/03/2019 günü temyiz eden davalı-davacı … ile karşı taraf davacı-davalı … ile vekili Av. … …
Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması ve Yeni KHK
Yurtdışında gerçekleşen boşanmaların Türk makamları nezdinde bir geçerliliği bulunmamaktadır. Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için Tanıma/Tenfiz davası açmak gerekmektedir. Bazı vatandaşlar yurtdışında boşanmış olmasının Türkiye’de de geçerli olacağı düşüncesine kapılarak Türkiye’de dava açmamaktadır. Bu durum ise başta kendileri ve ölüm durumunda mirasçıları nezdinde hukuki ve maddi mağduriyetlere sebebiyet verebilir. Bu tür mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına mutlaka tanıma tenfiz davası açılmalıdır. Tanıma; yabancı mahkeme tarafından verilen kararın Türkiye’deki makamlar nezdinde geçerli bir boşanma kararı etkisini göstermesi anlamına gelmektedir. Tenfiz ise; yabancı mahkemenin, boşanma kararı yanında velayet, nafaka, tazminat gibi boşanmanın ferileri hakkında da karar vermiş olması durumunda, bu kararların Türkiye’de …
İddet Süresi Nedir? İddet Süresi Nasıl Kaldırılır?
İddet süresi, boşanma davası sonrası kadının yeniden evlenebilmek için beklemesi gereken süredir. Bu süre kanunda 300 gün olarak belirlenmiştir. İddet süresinin amacı; boşanmadan sonraki 300 gün içinde doğan çocuğun soybağını belirlemektir. MK md. 132: “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.” İddet Süresi Nasıl Sona Erer? Kadının boşanma sonrası bekleme süresi yani iddet süresi içerisinde; kadın doğum yapmış ise, süre kendiliğinden sona erer. İddet süresi içerisinde doğan çocuğun babası eski kocadır. Çünkü …
Süresiz Nafaka ve Nafaka Ödememenin Cezası
Süresiz nafaka uzun süredir gündemde yer alan konulardan biridir. Süresiz nafakanın kaldırılması için meclis araştırma komisyonu tarafından çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı nezdinde de çalıştaylar düzenlenmekte ve kanun değişikliği getirilmek istenmektedir. Ancak gelinen nokta itibari ile süresiz nafaka konusunda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Mahkemeler tarafından verilen nafaka kararları hala süre sınırı gözetilmeden verilmektedir ancak belli şartların gerçekleşmesi halinde nafakanın kaldırılması ya da nafakanın azaltılması davası açılması pekala mümkündür. Nafaka Ödenmezse Ne Olur? Öncelikle icra takibi yapılmalıdır. Boşanma davası devam ederken verilen nafaka kararına tedbir nafakası, boşanma davası sona erdikten …