Birikmiş Nafaka Borcu için Hapis Cezası
Boşanma davası devam ederken veya sona erdikten sonra mahkemece taraflardan biri lehine nafakaya hükmedilebilir. Dava devam ederken verilen nafaka tedbir nafakası, dava sona erdikten sonra verilen nafaka ise yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasıdır. Nafaka alelade bir borç olmayıp kanunda öncelikli borçlar arasında değerlendirilmiştir. Nafaka ödememek dolayısıyla hapis cezasını daha önceki yazımızda ele almıştık, bu yazıda sadece birikmiş nafaka dolayısıyla hapis cezasına değineceğiz. Birikmiş nafaka, ödenmeyen nafakaların geriye yönelik toplamı anlamına gelir. Örneğin; nafaka borçlusu 5-6 yıldır nafaka ödemiyor ise bu birikmiş nafaka olarak değerlendirilir ve icra takibi ile tahsil edilebilir. Birikmiş Nafaka için Hapis Cezası Uygulanır mı? İİK 344/1 …
Tehir-i İcrada Teminat ve Aşkın Haciz
Kesinleşmeden icraya konulabilen mahkeme ilamını temyiz ya da istinaf etmek, açılan icra takibini kendiliğinden durdurmaz. Borçlu veya vekili icra takibinde haciz işlemi yapılmasına engel olmak istiyorsa, Yargıtay ya da istinaf mahkemesinden tehir-i icra talebinde bulunmalıdır. Tehir-i icra başka bir yazımızda ayrıntılı olarak anlatılmıştır, okumak için tıklayınız. Bu yazıda tehir-i icra talep etmek için yatırılan teminatın öncesinde, haciz işlemine geçilmiş ise; yapılan hacizlerin aşkın haciz olup olmayacağına Yargıtay kararları dikkate alınarak değinilecektir. Aşkın Haciz Nedir? İİK md. 85/1: “Borçlunun kendi yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır mallariyle taşınmazlarından ve alacak ve haklarından alacaklının ana, faiz ve masraflar da dahil olmak üzere …
İhtiyati Tedbir ve İhtiyati Haciz Arasındaki Farklar
İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları; alacaklının veya hak sahibinin hakkını güvence altına alan geçici hukuki korumalardır. İhtiyati tedbir kararı ihtiyati haciz kararını da kapsar niteliktedir. Günümüzde davalar ve icra takiplerinin açılış ve kesinleşme süreci göz önüne alındığında, borçlu ya da mal üzerinde hak sahibi olmayan kişiler, hak sahiplerinin hakkını suistimal ederek mal kaçırabilmektedir. İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz ile bu gibi durumların önüne geçerek, oluşacak mağduriyetlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Ancak burada karşı tarafın tasarruf hakkı da ihlal edileceğinden her iki koruma tedbirinde de talebin gerekliliği konusunda mahkemeye yeterli deliller sunulmalıdır. Uygulamada sık sık karıştırılan ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz arasında …
Emekli Maaşındaki Blokenin Kaldırılması
T.C. YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ 2014/15994 2014/17253 10.11.2014 TÜKETİCİ KREDİSİ NEDENİYLE EMEKLİ MAAŞI ÜZERİNE KONULAN BLOKE ( Banka İle İmzalanan Tüketici Kredi Sözleşmesi Sırasında Verilen Muvafakatın İİK. Md. 83/a Gereğince Geçersiz Olduğu – Haczi Caiz Olmayan ve Kısmen Caiz Olan Şeyler Bakımından Haczedilebileceğine Dair Önceden Yapılan Anlaşmaların Muteber Olmadığı ) EMEKLİ MAAŞININ HACZİ ( Mal ve Hakların Haczedilebileceğine Dair Önceden Yapılan Anlaşmaların Muteber Olmadığı – Davacı Davalı Banka İle İmzaladığı Kredi Sözleşmesi Sırasında Bloke İşlemine Muvafakat Vermiş Olsa da Bu Muvafakatın İİK’nın 83/A Md.si Gereğince Geçersiz Olduğu/Bloke İşleminin Kaldırılması Gerektiği ) MAL VE HAKLARIN HACZEDİLEBİLECEĞİNE DAİR ÖNCEDEN YAPILAN ANLAŞMALAR ( …
İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra) Kararı Nasıl Alınır?
Tehir-i icra nedir? İcranın ertelenmesi kararı nasıl alınır? Mehil vesikası nedir? Kural olarak mahkeme kararları kesinleşmeksizin icraya konulabilir. Bir mahkeme ilamının temyiz edilmiş olması, icranın kendiliğinden durduğu anlamına gelmez. İcrayı durdurmak isteyen borçlu, mahkeme kararını temyiz ederken tehir-i icra talepli olarak temyiz etmelidir. Tehir-i icra kararı almak karmaşık olarak görünse de sürelerin dikkatlice takip edilmesi durumunda karışık olmayacaktır. Tehir-i icra kararı çeşitli aşamalardan sonra verilir. Bu aşamalarda mutlaka sürelere dikkat edilmelidir, aksi takdirde icranın ertelenmesi kararından beklenen sonuç elde edilemez. Tehir-i İcra Kararı Nasıl Alınır? 1-) Öncelikle mahkeme kararı “tehir-i icra talepli” olarak temyiz edilmelidir. Kararın temyiz edilmesi yeterli …