Karşı Dava Nedir?
Karşı dava Hukuk Muhakemeleri Kanunu 132. maddesi ve devamında düzenlenmiştir. Açılmış olan boşanma davasında davacı kendi iddialarını öne sürer ve bunları ispatlamaya çalışır. Kendisine yönelik dava açılan davalı ise bu iddialara karşı kendini savunabilir; ancak davalının boşanmaya sebep olan farklı iddiaları ve talepleri var ise karşı dava açmalıdır. Örneğin, davacı eş kadının evi terk ettiğini söyleyerek boşanma davası açmış ve kadın aldatıldığı için evi terk etmiş ise, kadın karşı dava açarak aldatıldığını ileri sürebilir ve kusur isnadından dolayı tazminat talep edebilir.
Karşı Dava Şartları Nelerdir?
- Öncelikle açılmış ve halen devam eden boşanma davası olmalıdır. Mahkemece görülmüş ve karar verilmiş olan boşanma davalarında karşı dava açılamaz.
- Davacı ve karşı davacının talepleri arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması veya bu davalar arasında bağlantının mevcut olması gerekir.
Eğer şartlar gerçekleşmediği halde karşı dava açılacak olursa mahkeme; talep üzerine veya resen, karşı davanın asıl davadan ayrılmasına (tefrik), gerekiyorsa dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir. Karşı davaya karşı, dava açılamaz.
Karşı Dava Nasıl Açılır?
Karşı dava, boşanma davası dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde açılmalıdır. Karşı dava, cevap dilekçesi ile beraber aynı dilekçede açılabileceği gibi cevap dilekçesi verme süresi içerisinde ayrı bir karşı dava dilekçesi ile de açılabilir. Önemli olan karşı davanın, cevap dilekçesi verme süresi içerisinde açılması ve karşı davaya esas teşkil eden kusur iddialarına karşı dava dilekçesinde yer verilmesidir.
Karşı dava süresi içerisinde açılmaz daha sonra açılır ise, açılan dava karşı dava olarak değil, ayrı bir dava olarak değerlendirilir. Bu durum da davaların uzamasına ve mağduriyetler yaşanmasına sebep olabilir.
Karşı dava açılması halinde vezneye bir miktar karşı dava harcı yatırılması gerekir. Karşı dava harcının hesaplanması için mahkeme kalemine danışılabilir. Çünkü harç tutarı değişkenlik gösterebilir.
Büromuz; Adana ve çevre illerde Adana avukat ve Adana boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık faaliyeti yürütmektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Boşanma Davasından Feragat ve Vazgeçme
Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka ve Tazminat İstenebilir mi?