Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset ilamı; miras bırakanın ölümü halinde, mirasçıların kimler olduğunu ve hangi oranlarla mirasa hak kazandıklarını gösteren belgedir. Veraset ilamı, diğer adıyla mirasçılık belgesi sulh hukuk mahkemelerinden alınabileceği gibi noterlerden de alınabilir.

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı Medeni Kanun 598. Maddesinde düzenlenmiştir. Miras bırakanın ölümü halinde, yasal mirasçıların veya atanmış mirasçıların talebi ile kendilerine kimlerin hangi oranlarla mirasçı olduklarına dair bir belge verilir. Bu belge veraset ilamı veya mirasçılık belgesi olarak adlandırılır.

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset ilamı 2011 yılına kadar sadece sulh hukuk mahkemelerinden alınabiliyordu. Ancak yapılan kanun değişikliği ile artık sulh hukuk mahkemeleri yanında noterler de veraset ilamı verebiliyor.

Veraset ilamı noterden, mahkemeye nazaran çok daha kısa sürede alınmaktadır. Ancak noterlerin belli durumlar bulunması halinde veraset ilamı verme yetkisi bulunmamaktadır. Eğer mirasçı; yurtdışında yaşıyorsa ya da yabancı ise veraset ilamı noterden alınamaz. Mirasın intikali ya da oran konusunda anlaşmazlık veya karışıklık varsa veraset ilamı noterden alınamaz. Bu durumlarda mirasçı mahkemeye başvuru yaparak veraset ilamı almalıdır.

Veraset İlamı için Kimler Başvurabilir?

Veraset ilamı yasal mirasçılar tarafından alınabileceği gibi atanmış mirasçılar tarafından da alınabilir. Yasal mirasçının başvuru anında nüfus kayıt örneği bulundurması yeterli iken; atanmış mirasçı, mirasçı olarak atandığını ayrıca ispat etmelidir, atanmış mirasçı vasiyetname ya da ölüme bağlı tasarruf ile atandığını ispat edebilir.

Veraset İlamı için Gerekli Belgeler

  • Nüfus kayıt örneği,
  • Ölüm belgesi ve
  • Veraset ilamı dilekçesi gereklidir.

Veraset İlamı Ücreti 2019

Veraset ilamı ücreti her yıl değişmektedir. 2019 yılı için noter veraset ilamı ücreti ortalama 150 TL’dir. Ücret noterlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Veraset İlamı Süresi

Veraset ilamının geçerlilik süresi belirli bir süreye bağlı değildir. Veraset durumu değişmediği ve veraset ilamına itiraz edilmediği sürece veraset ilamı geçerlidir.

Veraset ilamı çıkarmak için 1 ay içerisinde başvuru yapmak gerekir. Süre, atanmış mirasçılar için miras bırakanın ölümü tarihinden itibaren başlar. Atanmış mirasçı, mirasçı olduğunu daha sonra öğrenmiş ise, öğrendiği tarihten itibaren süre başlar.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Murisin Tereke Borcunu Ödemek Mirası Kabul Etmektir

Tapuya Başvuru Yapılmadan Aile Konutu Şerhi Davası Açılmasında Hukuki Yarar

Mirastan Feragat (Vazgeçme) Nasıl Olur?

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et