Çocuk ile anne arasındaki soybağı doğum ile kurulur. Ancak baba ile çocuk arasındaki soybağı ana ile evlilik, tanıma ve babalık davası ile kurulur. Çocuk evlilik dışında meydana gelmiş ise, annesinin aile kütüğüne annenin soyadı ve onun bildireceği baba adı yazılır. Eğer daha sonra baba çocuğu tanımış ise, çocuk babanın soyadını alarak babanın nüfus hanesine taşınmaktadır. Evlilik dışı doğan çocuğun nasıl tanınabileceğini daha önceki yazımızda bahsetmiştik, okumak için tıklayın. Bu yazıda ise tanımanın iptali davası konusuna değineceğiz. Tanıma tek taraflı irade beyanı ile mümkün iken, tanımanın iptali için tanımanın iptali davası açmak gerekir.
Tanımanın İptali Davasında Davacı ve Davalı
Tanımanın iptali davasını tanıyan baba açabilir. Tanıyanın bu davayı açabilmesi için tanıma beyanında bulunur iken; yanılma, hile veya korkutma durumlarından birinin gerçekleşmesi gerekir. Tanımanın iptali davası baba tarafından açılmış ise, davalı anne ve çocuktur.
Anne, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptali davasını açabilir. Soybağının kurulması kamu düzenini ilgilendirdiği için, Cumhuriyet savcısı ve Hazinenin de tanımanın iptali davası açma hakkı vardır. Baba olduğunu iddia eden üçüncü kişi de tanımanın iptali davasını açabilir. Tanımanın iptali davası bu kişiler tarafından açılıyor ise, davalı tanıyandır. Tanıyan ölmüş ise davalı tanıyanın mirasçılarıdır.
Tanımanın İptali Davasında İspat Yükümlülüğü
Tanımanın iptali davası her türlü delille ispatlanabilir.
Davacı, tanıyanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. Ana veya çocuk tarafından tanıyanın baba olmadığı iddiasıyla açılan iptal davasında ispat yükü, tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra doğar. Yani tanıyan, gebe kalma döneminde anne ile cinsel ilişkide bulunduğunu kanıtlayamaz ise, anne ve çocuğun başka bir şey kanıtlamasına gerek yoktur.
Tanımanın İptali Davasında Süre
Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer.
Yukarıdaki süreler geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.
Büromuz, Adana ve ilçelerinde Adana avukat olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz: