Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak görülebileceği gibi anlaşmalı boşanma davası olarak da görülebilir. Anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanmaya kıyasla çok daha kısa sürede sonuçlandığı için tercih sebebi olabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler ve müşterek çocuklar boşanmanın yıpratıcı etkisine daha az maruz kalmaktadır. Anlaşmalı boşanmak için eşlerin en az 1 yıl evli olmaları ve boşanma ile boşanmanın fer’isi niteliğinde bulunan nafaka, maddi manevi tazminat ve velayet gibi konularda uzlaşıya varmaları gerekir.

Eşlerin mal paylaşımı konusunu ise, boşanma sürecinde psikolojik sıkıntı yaşadıkları için; anlaşmalı boşanma protokolünde ya hiç düzenlemedikleri ya da yanlış düzenledikleri görülmektedir. Bu hatanın sebebi bazen de davaların avukat yardımı ile değil bireysel sonuçlandırmaya çalışılmasıdır.

Anlaşmalı Boşandıktan sonra Mal Paylaşımı Davası Açılabilir mi?

Uygulamada taraflar anlaşmalı olarak boşandıktan sonra, bazen taraflardan biri mal paylaşımı davası açmaktadır. Peki anlaşmalı boşandıktan sonra mal paylaşımı davası açmak mümkün müdür? Bu sorunun cevabını verebilmek için anlaşmalı boşanma esnasında mahkemeye sunulan anlaşmalı boşanma protokolüne bakmak gerekir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde “herhangi bir talebim yoktur” veya “taraflar boşanmanın maddi sonuçları üzerinde anlaşmışlardır” ya da “tüm hakkımı aldım” gibi cümleler tarafların mal paylaşımı davası açmasına engel değildir. Bu gibi genelgeçer ifadeler taraflar arasında mal paylaşımı yapıldığı anlamına gelmez.

Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımı tarafların anlaşmasına göre düzenlenebilir. Medeni kanunumuza göre taraflar arasında aslolan edinilmiş mal rejimidir. Ancak taraflar ortak bir karara vararak edinilmiş mal rejimine aykırı mal paylaşımı da yapabilir, bu konuda tarafların anlaşması şarttır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için mal paylaşımı konusunda uzlaşıya varılması gerekmemektedir. Zira mal paylaşımı davası ayrı bir dava konusudur. Ancak tarafların mal paylaşımı konusunu anlaşmalı boşanma protokolüne yazmasında da bir sakınca bulunmamaktadır. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı yapılabilmesi için anlaşmalı boşanma protokolüne “…edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi çerçevesinde; katılma alacağı, artık değer, değer artış alacağı ve her ne ad altında olursa olsun bir hak talebinde bulunmayacaklardır” gibi cümleler yazılmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları dışarıdan bakıldığında çok basit gibi görünse de yapılacak hatalar tarafların mağduriyetine yol açabilir. Boşanma gerçekleştikten sonra açılacak mal rejimi davası da buna örnektir. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak adına anlaşmalı boşanma davalarında da bir avukat aracılığıyla davanın takibi tavsiye olunur.

Büromuz; mal paylaşımı davaları ve boşanma davaları ile ilgili, Adana boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık faaliyeti yürütmektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et