Boşanma Davası Nasıl Açılır 2019

Boşanma Davası Nasıl Açılır 2019

Medeni Kanun’a göre boşanma davası eşlerden birinin dava açacağı esnada ikamet ettiği adreste veya davanın açılmasından önce son altı aydır beraber oturdukları yer Aile Mahkemesi’ne verilecek boşanma davası dilekçesi ile açılır. Boşanma davası açabilmek için kanun genel ve özel sebepleri madde madde belirtmiştir.

Özel Sebepler;

  • Zina,
  • Hayata kast, kötü muamele ya da onur kırıcı davranış,
  • Küçük düşürücü suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk,
  • Akıl Hastalığıdır.

Genel Sebepler;

  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması (şiddetli geçimsizlik),
  • Anlaşmalı Boşanma,
  • Ortak hayatın kurulamaması ya da fiili ayrılıktır.

Boşanma Davası Açma Ücreti 2019

Boşanma davası açacak olanların en çok merak ettiği konulardan biri de boşanma davası masrafı, boşanma davası harcı ve giderleridir. Boşanma davası ücreti; boşanma davası harçları ve gider avansından oluşur. Boşanma davası ücreti, boşanma davasının anlaşmalı ve çekişmeli olmasına göre değişkenlik gösterir. Çekişmeli boşanma davalarında keşif, bilirkişi vs. ücretler de gider avansına dahil olacağı için anlaşmalı boşanma ücretine nispeten daha yüksektir.  Boşanma davası başvuru harcı; 44,40 TL’dir. Boşanma davası açılır iken mahkeme veznesi gider avansı da talep edecektir. Gider avansı anlaşmalı boşanma davalarında 300-500 arası değişir iken; çekişmeli boşanma davalarında bu miktar 1000 TL’ye kadar ulaşabilmektedir.

Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açabilmek için belirlenmiş bir miktar harç ve avans mahkeme veznesine yatırılmalıdır. Ancak bu giderleri karşılayabilmek için maddi gücü elverişsiz olan vatandaşlar, mahkemelerden adli yardım talebinde bulunabilir. Adli yardım talebi dava açılır iken dava dilekçesinde “adli yardım taleplidir” yazılarak talep edilir. Adli yardım talebinden faydalanmak isteyen vatandaşlar maddi gücün elverişsiz olduğuna dair evrakları da dava dilekçesine eklemelidir. Aksi takdirde mahkeme adli yardım talebini reddeder.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davaları ne kadar sürer konusu her adliye ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 2 haftada sonuçlanır iken, çekişmeli boşanma davası 1-2 yılı bulmaktadır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır Nereye Başvuru Yapılır?

Boşanma davası, eşlerden birinin dava açacağı esnada ikamet ettiği adreste veya davanın açılmasından önce son altı aydır beraber oturdukları yer Aile Mahkemesi’ne verilecek boşanma davası dilekçesi ile açılır. Görevli mahkeme Aile Mahkemesi, yetkili mahkeme ise eşlerden birinin dava açacağı esnada ikamet ettiği veya davanın açılmasından önce son altı aydır beraber oturdukları yer Aile Mahkemesi’dir.

Boşanma Davasının Reddi

Boşanma davası reddedilen davacı; 3 yıl süre ile aynı sebebe dayanarak boşanma davası açamaz. Örneğin, aldatma sebebi ile boşanma davası açan eşin davası reddedilir ise, davacı eş 3 yıl süre ile boşanma davası açamaz. Zira aldatma fiilini ispat edemediği için boşanma davası reddedilmiştir. Ancak terk veya şiddetli geçimsizlik gibi farklı bir sebebe dayanarak dava açılabilir. Bu ise yeni açılan davanın ortalama süresi ile beraber uzun bir sürece tekabül edecektir. Bu tür sorunlar yaşamamanız için boşanma davası açılır iken bir avukattan yardım almalısınız.

Hukuk büromuz Boşanma davaları ile ilgili Adana ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir mi?

Boşanma Davalarında Karşı Dava Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka ve Tazminat İstenebilir mi?

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et