İdari Para Cezasına İtiraz

İdari Para Cezasına İtiraz

İdari para cezası, devletin idari makamları tarafından verilen cezalardır. İdari para cezasını verecek olan makam yetkisini kanundan alır. İdari para cezası bu yönü ile adli para cezasından ayrılır. Adli para cezasını adli makamlar verir ve ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilir, ancak idari para cezası idarece verilir ve ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilmez, icra yolu ile tahsil edilmeye çalışılır. İdari para cezaları 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nda düzenlenmiştir.

İdari para cezası verebilen kurumlardan bazıları şunlardır:

  • Belediyeler, bakanlıklar, valilik kaymakamlık…,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Genel müdürlükler  (Emniyet Genel Müdürlüğü gibi…)
İdari Para Cezasına İtiraz Süresi Ne Kadardır? Nereye İtiraz Edilir?

 

İdari para cezasına itiraz 5326 Sayılı Kanun’un 27. Maddesine göre; kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. Bu süre içerisinde başvuru yapılmadığı takdirde idari para cezası kesinleşir. Bu süre zorunlu sebeplerle kaçırılmış ise, zorunlu sebebin ortadan kalkmasından itibaren 7 gün içerisinde başvuru yapılabilir. Her ne kadar kanunda 7 günlük ek süre tanınmış olsa da bu süre, kararın kesinleşmesini engellemez, ancak mahkeme icrayı durdurabilir. İtiraz bizzat veya bir avukat aracılığıyla yapılmalıdır.

15 günlük süre genel bir süredir, bazı özel kanunlarda ayrıca başka süreler söz konusu olabilir. Örneğin; Çevre Kanunu ve İmar Kanunu’ndan kaynaklı idari para cezaları için itiraz süresi 30 gündür.

Tutanakta başvurulacak mercii ve itiraz süresi yazmalıdır. Danıştay 14. Dairesi’nin 2013/697 sayılı kararına göre; tebliğ edilen idari para cezası tutanağından başvuru mercii ve itiraz süresi yazmadığı takdirde itiraz süresi 60 gündür.
(Danıştay 14. Daire 2012/4891 E. 2013/697 K.)

İdari Para Cezasına İtirazın Reddedilmesi Durumunda Nereye İtiraz Edilir?

 

Yetkili sulh ceza hakimliğinin yapılan itirazı reddetmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca; sulh ceza hakimliği kararının tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye dilekçe ile itiraz edilir.

Sulh ceza mahkemesi yapılan itirazı yerinde görmezse kendisini sıra ile takip eden sulh ceza mahkemesine dosyayı gönderir. Örneğin kararı 1. Sulh ceza hakimliği vermiş ise itiraz dilekçesi yine 1. Sulh ceza hakimliğine verilir ve mahkeme dosyayı 2. Sulh ceza hakimliğine gönderir. İtiraz dosya üzerinden incelenir ve itiraz üzerine verilen karar kesindir, yasa yoluna başvuru yapılamaz.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Vakıf Nasıl Kurulur?

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et