Tanıma Tenfiz Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tanıma Tenfiz Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tanıma Tenfiz Davası Nedir?

 

Öncelikle belirtmek gerekir ki yurtdışında evlenen Türk vatandaşlarının yaptıkları evliliğin geçerli olabilmesi için, konsolosluğa bildirilmesi gerekir. Konsolosluğa bildirilmeyen evliliklerin Türkiye’de geçerliliği bulunmamaktadır. Aynı şekilde yurtdışında gerçekleşen boşanmanın da Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açılması gerekir. Yurtdışındaki yetkili mahkemenin boşanma kararı Türkiye’de doğrudan sonuç doğurmamaktadır, bu boşanmanın ülkemizde geçerli olabilmesi için ayrıca dava açılmalıdır. Başta Almanya, Belçika, Fransa ve Hollanda olmak üzere, bu ülkelerin mahkemesinde alınan boşanma kararı ülkemizde doğrudan etki yaratmaz.

Tanıma, yabancı mahkeme kararının Türk mercileri nezdinde hukuki değer kazanmasıdır. Tenfiz ise icra edilebilirliğe ilişkindir. Örneğin; yurtdışında verilen karar sadece boşanmaya ilişkin ise tanıma davası açılması yeterlidir. Ancak mahkeme boşanmanın yanı sıra velayet, nafaka veya tazminata ilişkin de karar vermişse tenfiz davası açılması gerekir.

Boşanma kararının verildiği ülke ile Türkiye arasında anlaşma olması gerekir. Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Romanya, Tunus, KKTC, Avusturya, Irak, Polonya, Ürdün, Cezayir, Azerbaycan, Hollanda, Arnavutluk, Çin, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Suriye, İsviçre, İran, İngiltere, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda, Japonya, Portekiz, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Sırbistan, , Macaristan, Slovakya, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, İspanya, Moldova, Kazakistan, Tacikistan tanıma tenfiz davalarında karşılık olan ülkelerdendir.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu mudur?

 

Yurtdışında gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de tanıma tenfizi istenmediği sürece, geçerliliği yoktur. Yani her ne kadar yurtdışında boşansanız dahi, Türkiye’de hala evli olarak görünmeye devam edeceksiniz. Bu durum yeni bir evlilik yapamamanıza, mal edinirken sorun yaşamanıza ve miras hukukuna ilişkin mağduriyet yaşamanıza sebebiyet verir. Bazı Türk vatandaşları yurtdışında boşanmasına rağmen tanıma tenfiz davasını yıllar sonra açmakta ve eski eşi ile tüm irtibatını koparmakta ve adres bilgisine dahi ulaşamamaktadır. Bu durum tanıma tenfiz davasının olması gerekenden daha uzun sürede sonuçlanmasına yol açar. Bu sebeple boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren makul sürede tanıma tenfizini istemenizi tavsiye ederiz.

Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler

 

  • Yurtdışında boşanıldığına ilişkin mahkeme kararı. Bazı ülkelerde boşanma kararını valilik, belediye gibi idari makamlar verebilmektedir. Ancak kanunumuza göre boşanma kararının mutlaka mahkeme tarafından verilmesi gerekir, mahkeme dışında diğer makamların verdiği boşanma kararının tanıma tenfizi istenemez.
  • Boşanma kararının kesinleştiğinin gösteren kesinleşme şerhi. Kesinleşme her ülkenin kanunlarına göre değişkenlik gösterebilir. Kesinleşme şerhi, kararı veren mahkemeden talep edilebilir.
  • Boşanma kararının tercümesi. Tercüme işlemleri konsoloslukta bulunan tercümanlar aracılığıyla yapılabileceği gibi Türkiye’deki yeminli tercümanlar vasıtasıyla da yapılabilir.
  • Konsolosluktan apostil yaptırılması. Apostil “onay” anlamına gelir. Bazı ülkelerde boşanma kararını yabancı mahkemelerde verdiği için, apostil kararın mahkeme tarafından verildiğine dair onay evrakıdır.
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi gerekir.
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

 

Tanıma tenfiz davasının ne kadar süreceği konusu çeşitli etkenlere göre değişkenlik gösterir. Örneğin, tanıma tenfiz davası her iki tarafın, avukata vekalet vermesi suretiyle açılmışsa, iki hafta ile bir arasında sonuçlanabilir. Ancak davalı eş duruşmaya bizzat katılmamış ve avukata vekaletname de çıkartmamış ise süreç üç aya kadar uzayacaktır. “Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer” sorusuna cevap vermek net olarak mümkün olmasa da, sürecin değişkenlik göstermesinin sebebinin yapılacak olan tebligatlar olduğunu belirtmek gerekir. Bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına mutlaka tanıma tenfiz avukatından destek almalısınız.

Tanıma Tenfiz Davasında Türkiye’ye Gelmek Gerekir mi?

 

Eğer davanın açılması ve takibi için avukattan hukuki yardım almış ve vekil ile temsil ediliyorsanız, Türkiye’ye gelmenize gerek yoktur. Ancak dava bizzat takip ediliyorsa duruşmalara bizzat katılmanız gerekir.

Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?

 

Tanıma tenfiz davası, davacının Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesinde, yerleşim yeri yoksa Türkiye’de sakin olduğu yer mahkemesinde açılır. Tanıma tenfiz davasında görevli mahkeme ise Aile mahkemeleridir.

Tanıma Tenfiz Davası Yeni Kanun 2019

 

690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na eklenen 27/A maddesine göre, yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen boşanma, evliliğin iptali veya butlanına ilişkin kararların Türkiye’de dava açılmaksızın nüfusa işlenmesine olanak tanınmıştır. Bu kanun değişikliği ile, yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen kararların dava açılmaksızın idari başvuru ile tanınması imkanı getirilmiştir. Bu kanundan faydalanmak için bazı şartlar gerekir:

  • Her iki eşin bizzat ya da vekil aracılığıyla ortak başvuru yapması gerekir. Eğer taraflardan birine ulaşılamıyor ya da kararın tanınması için bizzat ya da avukat aracılığıyla başvuru yapmıyorsa idari başvuru yapılamaz, tanıma davası açılması gerekir.
  • Başvuru, kararı veren ülkedeki büyükelçilik veya konsolosluğa yapılabileceği gibi Türkiye’de nüfus müdürlüğüne de yapılabilir.
  • Eğer boşanma kararının içeriğinde velayet, nafaka veya tazminat gibi icrai konular varsa idari başvuru değil, tanıma tenfiz davası açılması gerekir.
  • Tanıma tenfiz davası açılması için, boşanma kararının mahkeme tarafından verilmesi zorunludur. Ancak tanıma tenfiz yeni kanuna göre, valilik, belediye gibi idari makamların verdiği boşanma kararları da tanınabilir.

Büromuz Adana ve çevre illerde tanıma tenfiz avukatı olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Boşanma Davalarında Karşı Dava Nedir?

Boşanma Davasından Feragat ve Vazgeçme

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka ve Tazminat İstenebilir mi?

 

 

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et