Türkiye ile Tanıma Tenfiz Anlaşması Olan Ülkeler

Türkiye ile Tanıma Tenfiz Anlaşması Olan Ülkeler

Türkiye ile tanıma tenfiz anlaşması olan ülkeler hangileridir? Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizi için “karşılıklılık” olması gerekir. Yani her yabancı ülke mahkeme kararının Türkiye’de tanınması veya tenfizi istenemez. Türkiye ile tanıma ve tenfiz anlaşması olan ülkeler hangileridir?

Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Romanya, Tunus, KKTC, Avusturya, Irak, Polonya, Ürdün, Cezayir, Azerbaycan, Hollanda, Arnavutluk, Çin, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Suriye, İsviçre, İran, İngiltere, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda, Japonya, Portekiz, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Sırbistan, , Macaristan, Slovakya, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, İspanya, Moldova, Kazakistan, Tacikistan tanıma tenfiz davalarında karşılık olan ülkelerdendir.

Tanıma Tenfiz Nedir?


Tanıma ve tenfiz kurumu genel olarak boşanma davaları açısından uygulama alanı bulur. Yurtdışındaki boşanma kararlarının Türk makamlarınca geçerli olabilmesi için Türkiye’de tanıma ya da tenfiz davası açmak gerekmektedir. Tanıma; yabancı mahkeme kararının, Türk yargı makamları nezdinde kesin hüküm ve kesin delil olarak kabul edilmesidir. Tenfiz ise, yabancı mahkeme kararının icra edilebilirliği anlamına gelmektedir. Örneğin, boşanma davasının içeriğinde sadece boşanmaya ilişkin hüküm var ise tanıma yeterli iken, velayet ya da nafakaya ilişkin de karar verilmiş ise tenfiz talebi de gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz için Avukat Tutmak Zorunlu mudur?

 

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda sayılan belli durumlar haricinde hiçbir dava için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Tanıma tenfiz davası için de avukat tutma zorunluluğu yoktur, her birey davasını takip etme hak ve hürriyetine sahiptir. Ancak tanıma tenfiz davalarında genel olarak, davanın tarafları yurtdışında ikamet etmektedir. Kendisini avukat ile temsil ettiren tarafın, tanıma tenfiz duruşmasına bizzat gelme gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak avukata vekalet vermeyen taraf duruşmalara bizzat katılmak ile yükümlüdür. Tanıma tenfiz davasının seyri açısından her iki tarafın da avukata vekalet vermesi daha doğru olacaktır.

Tanıma Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?


Tanıma ve tenfiz için başvuru sadece davacı tarafından yapılmış ve davalı kendisini vekil ile temsil ettirmemiş ise davalıya tebligat yapılması gerekmektedir. Eğer her iki taraf kendisini avukat ile temsil ettiriyor ise tanıma tenfiz davası tek celsede sonuçlanabilir, ancak kendisini vekil ile temsil ettirmeyen tarafa tebligat yapılması, yasa gereği zorunludur. Davalı eş tebliğ yapılmasına rağmen duruşmaya katılmaz ya da kendisini bir avukat ile temsil ettirmez ise yokluğunda karar verilebilir. Davalar genel olarak kısa sürmekte olup, tebligat aşamasına göre dava süresi değişkenlik göstermektedir.

Tanıma Tenfiz için Gerekli Evraklar Nelerdir?
  • Yabancı mahkeme kararının aslı ya da yetkili makamca onaylanmış sureti,
  • Kararın kesinleştiğini gösteren konsoloslukça tasdik edilmiş onay yani apostil şerhi,
  • Boşanma kararının yeminli tercüman vasıtası ile Türkçe çevirisi ve tercümenin noter ya da konsolosluklar aracılığıyla onaylatılması,
  • Pasaport ve kimlik fotokopisi gereklidir.

Adana ve diğer illerde tanıma tenfiz avukatı olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması ve Yeni KHK

Tanıma Tenfiz Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması ve Tanımanın İptali

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

    Mesajı Gönder İptal Et