Aile Konutunun Eşin Rızası Olmaksızın Satılması
ÖZET : Aile konutu niteliğindeki taşınmazın diğer eşin rızası alınmadan satışının gerçekleştiği, davacı kadının devralan üçüncü kişi şirket aleyhine tapu iptal ve tescil davası açtığı, davalı şirketin tacir olması sebebiyle basiretli davranması gerekirken basiretsiz davrandığı, aile konutunu satan eşin evli olduğunu ve konutun aile konutu niteliğinde olduğunu bilmesi gerektiği, bu sebeple davalının kazanımının korunmaması gerektiği, yerel mahkemenin tapuda şerh olmadığı ve davacının davasını kanıtlayamadığından bahisle davanın reddine karar verdiği, Temyiz edilen hükmün tüm bu sebeplerle BOZULMASINA… Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/23740 E. , 2015/12031 K. “İçtihat Metni” MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Tapu İptali ve Tescil Taraflar arasındaki davanın …
Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır?
Aile Konutu Nedir? Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanabilir. Aile konutu, eşlerin oturdukları evdir, eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde olan ancak oturmadıkları veya kiraya verdikleri ev aile konutu olarak değerlendirilemez. Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan şerhtir. Aile konutu şerhi Medeni Kanun 194. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, …
Tapuya Başvuru Yapılmadan Aile Konutu Şerhi Davası Açılmasında Hukuki Yarar
Medeni Kanun’a göre; “Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir.” Aile konutu için tapu kütüğüne şerh konulmasını isteyen eş, ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Tapu müdürlüğüne başvuru yapmaksızın dava açılmasında hukuki yarar bulunmamaktadır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2018/3963 E. , 2018/13802 K. “İçtihat Metni MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Tapu İptali ve Tescil – Aile Konutu Şerhi Konulması Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı … Akay tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü: 1-Davacı-davalı kadın …
Aile Konutu Şerhi
Aile konutu kavramı, 2002 yılında yürürlüğe giren 4721 Sayılı Medeni Kanun ile düzenlenmiştir. Aile konutunun kanuni düzenleme ile koruma altına alınmasının sebebi, tapuda malik olarak görünmeyen eşi, malik olan diğer eşe karşı güvence altına almaktır. Aile Konutu Nedir? Aile konutu; eşlerin yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği, acı tatlı günlerini geçirdiği ve bu doğrultuda yaşantısına yön verdiği alan olarak tanımlanmıştır. Aile konutu tektir, eşlerin birden fazla aile konutuna sahip olması kanuni olarak mümkün değildir. Aile konutu Medeni Kanun 194. Maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu …